Æbletyven - i din have?

Tænk dig, at du har en æblehave til besvær. Du har hverken tid eller lyst til at høste æbler.

Tænk dig, at der kommer en hold unge mennesker med store, takknemlige kasser og høster dem for deg. Tænk dig at de fylder haven med liv og arbejdslyst, mens æblene venter på at blive til gylden æblemost. Vi taler om mange æbletrær rundt om i Danske haver, hvor æblerne går til spilde.

De udviklingshæmmede æbleplukkerne får løn og overskuddet går til projekter for udviklingshæmmede.

"Tanken er både at bruge de naturressourcer vi har- de mennesker vi har og at give et arbejde til mennesker med handicap.

Og du bidrager med dine æbletrær.

Har du æbletræer, som du ønsker at donere frugten fra, venligst send mail til anette@mariendalmosteri.dk

Æblemosten fås i kartonner med 6 flasker og købes via vores netbutik.

Fakta om frugtspild i de private danske haver

Frugtspild i de danske frugthaver resulterer ikke som sådan i madspild, som det ellers er kendt fra den danske detailhandel, og som blandt andre Stop Spild af Mad og Landbrug & Fødevarer til daglig arbejder for at nedbringe mængden af.

Frugterne indgår som en del af naturens kredsløb og er derudover til gavn for vilde dyr. Men der er tale om, at man kan udnytte fødevarerne i det daglige.

Beregningen for de 50 mio. kg æbler, der går til spilde, er regnet ud på denne måde:
Der er omkring 1.150.000 private haver i Danmark lyder tal. Heraf har omkring 1 mio. haver frugttræer i Danmark – en del haver har flere træer, mens andre haver naturligvis er uden. Dermed er der altså lidt under et træ pr have i snit. Hos Æble/Pære klubben i Danmark anslår man at der er omtrent 10 kg. frugt pr. træ. Dermed frembringer danske æble- og pæretræer altså omtrent 10 mio. kg æbler om året. Omtrent halvdelen af disse går ifølge Landbrug & Fødevarer til spilde, det vil sige 5 mio. kg æbler og pærer. Da kg.prisen i supermarkedet ifølge Æble/pære klubben i Danmark ligger på omtrent 10 kr i snit giver det et spild på i alt 50 mio. kr.

Billede: